Kuka saa ja milloin saa ampua ilotulituksia
Kuka tahansa, kunhan on 18v täyttänyt, selvin päin ja suojalasit päässä, saa ampua ilotulituksia kuluttajatuotteita käyttäen minä vuoden aikana tahansa. Asiaan tarvitaan ilotulituslupa pelastusviranomaisilta. Poikkeus on uutena vuotena jolloin lupaa ei tarvita. Sama saattaa päteä ”Venetsialaisten” aikaan monessa osassa maatamme.
”Kuluttajatuotteet” ovat ilotulitteita jotka on hyväksytty yleiseen myyntiin. Niitä saa ilotulitustuotteiden jälleenmyyjiltä, helpoiten verkkokaupasta.
Oman ilotulituksen järjestämisessä on jonkin verran suunnittelua ja byrokratiaa. Ilotulituskoulu voi antaa tiedon ja taidon miten toteuttaa oma turvallinen kuluttajailotulitus.
Ammattitulituksia saa ampua vain yritys jolla on tähän TUKESin lupa. Ammattitulituksissa saa käyttää kaikenlaisia ilotulitteita, mukaan luiken sellaisia jotka eivät ole yleisessä myynnissä. Valikoima on hyvin suuri. Ammattitulitusten kanssa työskentely vaatii ammattitaitoa, koulutusta ja kokemusta. Ammattitulituksia saa tuottaa vain yritys jolla on TUKESin lupa tähän ja jolla on tähän päteviä henkilöitä. Ilotulituskoulu kouluttaa henkilöitä toimimaan avustavana tulittajana tai vastaavana tulittajana ammattimaisessa ilotulitusnäytöksessä.
Kaikkien ilotulitusten kohdalla pätee, uudenvuoden yötä lukuun ottamatta, että ympäristöviranomaiset saavat asettaa melurajoituksia siitä milloin saa ampua. Rajat ovat erilaiset taajamissa ja harvaan asutulla seudulla. Lisäksi ns hiljaisille ilotulituksille pätee eri rajoitukset kuin paukkuville näytöksille.
Ilotulitus ja vakuutukset
Ammattimaisia ilotulitusnäytöksiä järjestävillä yrityksillä on vastuuvakuutus joka kattaa mahdolliset vahingot. Kuluttajalle asia on hankalampi; jos itse järjestää ilotulituksen kotipihalla perheelle ja ystäville niin kotivakuutus mahdollisesti korvaa mikäli vahinkoja sattuu. Kannattaa kuitenkin tarkistaa vakuutusyhtiöltä. Mutta jos pyytää kaasoa ampumaan kuluttajailotulituksen nuorisoseuralla vietettävissä häissä niin pahimmassa tapauksessa kaaso on joutuu henkilökohtaisesti vastuuseen, mikä jotain vahinkoa sattuu. Syytä harkita.
Missä voi ampua ilotulituksia?
Kun laukaisee ilotulitteen niin (useimmin) ilmaan lentää pommi joka räjähtää 30-300m korkeudella ”tulipalloon” jonka halkaisija on kymmenestä satoihin metreihin. Jos pommi jostain syystä (vika tuotteessa, osuu oksaan matkalla jne) ei lennä lakikorkeuteensa niin tulipallo saattaa muodostua hyvin alhaalla. Liian lähellä seisova henkilö saattaa saada vammoja tai syttymisherkät esineet voivat syttyä tuleen. Tulitteille on aina olemassa turvaetäisyys, jonka suuruus riippuu tulitteen laadusta ja koosta. Turvaetäisyydet on huomioitava kun suunnitellaan ilotulitusesitystä
Tämä tarkoittaa että kaikki paikat eivät ole soveliaita ilotulitukselle. Paikka on sopiva jos yleisölle on olemassa turvallinen paikka sopivalla etäisyydellä josta myös näkee hyvin. Ampumapaikan ympärillä tarvitsee olla riittävästi tyhjää, ja liian lähellä ei saa olla syttyviä kohteita. Märkä metsä sinänsä ei ole syttymisherkkä, mutta esim kuiva ruohikko tai kuiva metsä syttyvät herkästi. Jos muurin takana, jonka vieressä ammutaan, on pensa-asema, niin ollaan väärässä paikassa. Ampujan on myös pystyttävä valvomaan että asiankuulumattomia henkilöitä tai eläimiä ei pääse suoja-alueelle!
Koska kaikki paikat ilotulitusesitykselle eivät sovi, niin on valittava oikea paikka juhlien pitämiseksi jos juhlan ohjelmaan tulee kuulua ilotulitus!
Mitä ilotulitteilla saa tehdä
Ilotulitteita ei pidä eikä saa muuntaa. Niitä käytetään aina tavalla niin kuin valmistaja on ilmoittanut. Kuluttajalle tämä tarkoittaa myös että tulitteita ei ketjuttaa esim tulilankaa käyttäen niin että kaikki lähtevät kerrallaan mutta yhdellä sytytyksellä. Kuluttajan tulee myös sytyttää tulitteet liekillä.
Myöskään ammattitulittaja ei muunna tulitteitaan, mutta ne yleensä ketjutetaan tai rakennetaan yhteen sytytyslangoilla, hidastajilla Pyro-kelloilla tmv. Ero on koulutuksessa. Ammattitulittaja tietää mitä voi tehdä ja mikä on turvallista. Täten ammattitulittaja saa hyvinkin ampua yhteen kytketyn ja sävelletyn kuluttajatuotteita käyttävän tulituksen häiden kunniaksi ammattilupien perusteella. Tällöin myös vakuutusongelma on ratkaistu.
Ilotulitusnäytöstä on monenlaista
Ilotulituksia on montaa lajia. Ilotulitus voidaan ampua musiikin säestyksellä taikka sitä ilman. Musiikki-ilotulituksen (myös pyromusikaalin) pitää kuitenkin olla sävelletty eli musiikin ja ilotulituksen tule olla sovitettu yhteen ja synkronoitu. Taustamusiikin soittaminen samalla kun ammutaan ilotulitus ei tee musiikki-ilotulitusta. Tämä pahe on kauhistuttava, merkki siitä että tulittajalla on puutteita ammattiylpeydessään.
Illuminaatio on ilotulitus joka tapahtuu maantasolla, mikään el lennä. Puita, rakennuksia tai rakenteita voidaan valaista pyroteknisin keinoin. Illuminaatio on sinänsä hiljainen mutta se on parhain musiikin säestämänä.
Tätä hienostunutta taidelajia on harrastettu mm. Ranskassa jossa tietenkin on runsaasti puistoja ja linnoja joita voi dramaattisesti illuminoida.
Illuminaatiokeinoja soveltaen ja käyttäen ainoastaan sellaisia ilotulitteita jotka eivät räjähdä ilmassa voidaan rakentaa ns hiljaisia ilotulitusnäytöksiä.
Rokkikonserteissa sekä TV studioissa käytetään paljon ns pyroteknisiä tehosteita eli tulitteita joita on tarkoitus käyttää sisätiloissa. Näillä voi myös toteuttaa sisäilotulituksia. Joskin tehosteet ovat pieniä, ne eivät ole halpoja vaan päinvastoin. Tehosteilla on rakenteensa takia lyhyt ns turvaetäisyys, josta syystä niitä voi käyttää aina kun on ihmisiä tai rakennuksia lähellä.
Kuka tekee ilotulituksia?
Suuri osa maailman ilotulitteista valmistetaan Kiinassa, mutta suuria valmistajia löytyy monesta maasta, myös Euroopasta. Pienessä EU-maassa Maltassa on jopa 5 valmistajaa, taaskin kulttuuriperinteestä johtuen. Pohjoismaissa ei ole enää valmistajia, ja Suomeen tulevat tulitteet tuodaan Kiinasta ja erityisesti laatutulitteet hankitaan Espanjasta, Italiasta tai Saksasta.
Ilotulitusnäytöksiä tuottaa moni yritys joka maassa. Suomessa vaaditaan TUKESin lupa tuottaa ammattimaisia ilotulitusnäytöksiä.