Ammattilaiskoulutus

Koulutuspolut_fiTUKESin sääntöjen mukaan ammattimaisia ilotulitteita saa käyttää vain henkilö joka on saanut tähän pätevyyden yritykseltä jolla on lupa toimia ammattimaisten ilotulitusnäytösten järjestäjänä.  Vastaavana tulittajana tai tulittajana toimiminen siis edellyttää että kuulutaan johonkin “tehdastalliin”, ja että saanut sekä kolutusta tehtävään, ja että on kokemusta ilotulitusten järjestämisessä.

Ilotulittajana  tai “avustavana ilotulittajana” voi toimia 18:tta täyttänyt henkilö edellyttäen että hän on saanut tarvittavan tulvallisuus- ja peruskoulutuksen. Avustava tulittaja toimii vastaan ohjauksessa.

Ilotulitusten säveltämistä voi kuka tahansa tehdä on kunhan on siihen kiinnostusta, tietoa ja lahjoja.  Musiikki-ilotulituksen sävellys vaatii musiikin ymmärtämistä.

Panostajatutkinto ei anna pätevyyttä ilotulitusten kanssa toimimiseen. Sen sijaan työskentely ilotulitusten parissa antaa työkokemusta panostajatutkinnon suorittamiseen. Tehoste-esitysten toteuttaminen tai elokuva tai teatteritehosteiden käyttö vaatii A-E panostajapätevyyden.

Ilotulituskoululla on koulutuspolut kaikille pätevöitymispolkuihin ilotulitusten piirissä. Pätevyyden toimia vastaavana ilotulittajana voi antaa vain siihen valtuutettu näytösten järjestäjän vastuuhenkilö.

Ilotulituskoulun koulutus

Ilotulituskoulu järjestää koulutusta joka antaa pätevyyden toimia vastaavana tulittajana tai tulittajana ilotulitusnäytöksissä jotka yritys järjestää. Koulutus vaatii käytännön harjoittelua. Joka näytösjärjestäjän palveluksessa on ilotulitustoiminnasta vastaava henkilö jolla on oikeus määritellä täyttäkö henkilö vaaditut pätevyydet.  Pätevyys ei ole yleinen mutta ei myös eksklusiivinen, eli joka näytösjärjestäjän vastaavalla on oikeus päätellä voiko toisen yrityksen koulutuksella toimia oman yrityksen vastaavana. Tämä johtuu siitä että alan turvamääräykset ovat yleisiä tai kansallisia mutta eri yrityksillä on omat prosessinsa. Mutta periaatteessa ei ole estettä että yksi henkilö voisi toimia usean yrityksen ilotulittajatiimissä

Ilotulituskoulu on ainoa yritys Suomessa joka kouluttaa musiikki-ilotulitusten säveltämisessä.

4 Comments:

 1. pitkäänkö koulutus kestää jos on ihan ns ilotulittajan koulutuksesta kyse?

  • Terve Toni,
   Löysin viestisi Ilotulituskoulun sivustolla huoltotyön yhteydessä; pahoittelen että en tiedä jos kysymyksesi on edelleen ajankohtainen.

   Jos asia edelleen kiinnostaa niin kerrotko kymyksesi taustoja ja meilaa suoraan minulle osoitteella: uffe.cederqvist@gmail.com.

 2. Tervehdys,mitä koulutusta ja lupia tarvitaan,jos yritys aloittaa järjestämään esim.hääjuhlien ilotulituksia?

 3. Onko koulutus kuinka pitkä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *