Kirkkonummi Uudenvuoden ilotulitus 2015

Siniset Cycas-pommit Kirkkonummen uudenvuodenillan taivaalla (copyright verkkojulkaisu Viisykkönen)

Siniset Cycas-pommit Kirkkonummen uudenvuodenillan taivaalla (copyright verkkojulkaisu Viisykkönen)

Oli yhdeksäs kerta kun Kimmo Halonen juoksi kasaan suuren Kirkkonummen keskustan uudenvuoden olotulituksen. ”Juoksi kasaan” tarkoittaa ennen kaikkea että hän järjesti vaikeimman osuuden eli tulituksen rahoituksen yhdessä seudun yritysten sekä kunnan kanssa.  Itse näytöksen kokosi Ilotulituskoulun Kirkkonummen ja Kauniaisten teamit viime vuosien tapaan ilmaistyönä; onhan kyseessä non-profit hanke.

Tänä vuonna ei järjestetty mitään alkuohjelmaa. Kunnanjohtaja oli ulkomailla, joten saimme itse toivottaa kuntalaisille Hyvää Uutta Vuotta.  Uutta ohjelmassa oli että paikalle oli grilliteltan pitäjä pystyttänyt myyntikojunsa ja kauppa kävi kuulemma hyvin. Toivomme saavamme grillimakkaraa chilikastikkeella myös ensi vuonna. Yrittäjän vaimo näytti olevan thaimaalainen ja kastike oli hyvä mutta vahvaa.

Komea kuva hieman pidemmällä sulkija-ajalla. Copyright Tryggve Lith

Komea kuva hieman pidemmällä sulkija-ajalla. Copyright Tryggve Lith

Ilotulituksen kohderyhmä on perheet. Tästä syystä tulitus ammutaan jo klo. 19.00. Perheen vanhimmat ehtivät kotiin töistä ja lapset ehtivät ajoissa nukkumaan. Ilotulitusta seurasi n 3-4000 henkeä, vaikea sanoa montako koska kirkkolaakson silloille ja kukkuloille mahtuu hyvin monta  katsojia. Tänäkin vuonna tekniikka toimi moitteettomasti ja aikataulukin täsmäsi 4 sek. tarkkuudella.  Lisäksi syvä hanki, jonka läpi jotain raskasta kantaen pitää kahlata, puuttui kokonaan.

Tässä vieressä oleva mainio kuva on kiinnostava myös sille joka tuntee tulitteensa. Kysymys joka nousee on, kuinka pitkä mahtaa kuvan valotusaika olla? Kuvassa näkyy mm.

  • korkeimmalla 4″ punainen strobe pioni. Vilkkujana näkyy selvästi
  • keskellä on kaksi kuviota jotka näyttävät kultaisilta ”crackling palm” 3″ pommeita, mutta koska sellaisia ei ollut näytöksessä niin kyseessä varmasti on siniset cycas pommit joissa sininen ei näy.
  • alimpana näkyy keskellä 7-laukauksen viuhka jossa komeetta + miina, sekä reunoilla kaksi pataa jossa hopeakrysanteemi sinisellä hännällä

Kaikkia näitä tulitteita ei kuitenkaan ole ammuttu samanaikaisesti. Ohjelmasimulaatiosta voi hakea kohtaa jossa lyhyen aikavälin sisällä, noin 3-4 sek tällainen kombinaatio on ammuttu. Eli – valotusajan on pitänyt olla vähintään 3 sekuntia.

(ohjelmasimulaatiolla tarkoitetaan erästä tulosta kun ampuma-ohjelma tietokoneella sävelletään. Varsinainen lopputulos on ammuntaohjelma, mutta järjestelmä tuottaa myös näköisvideon)

Mainitsin simulaation yllä. Klikkaa tästä niin voit katsella näytöksen simulaatiota.

Simulaatio osoittaa vaikeutta joka on voitettava säveltäessä esitystä tietokoneella. Simulaatiossa esitys näyttä todellista vaatimattomalta.  Työn aikana pitää osata kuvittelemaan miltä tulee näyttämään.

Mutta jos todellisuutta pääsee vertaamaan simulaation kanssa niin kaikki virheet paljastuvat armotta. Väärin suunnatut telineet. Vahingossa vaihtuneet pommit. Väärin toimivat tulitteet. Kaikki näkyy!

On mahdollista katsoa kumpaakin samalla: Avaa oma lukijan ikkuna kummallekin vierekkäin ja käynnistä. Säädä ajoitusta klikkaamalla jomman kumman soitinpalkkia jotta ääni olisi suurin piirtein samantahtinen.

Monta ilotulitusta uutena vuotena 2015

Kuuleman mukaan ilotulituskoulu ampui 7 ilotulitusta uudenvuoden aattona. Osa olivat ammattinäytöksiä lupineen kaikkineen, toiset toteutettiin kuluttajatuottein. Olimme ostaneet paletin kuluttajakakkuja Johan Holländerilta ja ilotulituskoulun jäsenet koeampuivat näitä Itä- niin kuin Länsi Uudellamaalla. ”Siistiä” tavaraa!

Mitähän  teki Johan? Hän ampui Helsingin keskustan ilotulituksen kl 24.00 Aika kova juttu rakentaa pitkän tulituksen vain pientulitteilla (30 ja 45mm); komeettoja, miinoja ja kakkuja käyttäen. Erän katsoja teki melko hyvän videon. Kiitämme lainasta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *